Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Монети с логото на Българското председателство влизат в обращение на 2 януари

2018-01-02 12:53:09

Две монети, посветени на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., ще бъдат пуснати в обращение на 2 януари. Те бяха представени на пресконференция в Българската народна банка. 
Сребърната възпоменателна монета с частично позлатяване е с номинална стойност 10 лева и ще бъде издадена в тираж от 3000 броя. Тежи 20 грама и е с диаметър 40 мм. В позлатения вътрешен кръг е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, а от обратната страна в позлатения кръг е изобразено логото на Българското  председателство. Монетата ще се продава на касите на БНБ и Дружеството за касови услуги в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лв. 
Разменната монета с номинална стойност от 2 лева излиза в тираж от 500 000 броя. Тежи 9 грама и е 26 мм в диаметър. В центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с  цифрата „2“, набраздена с линии, а от обратната страна във вътрешния кръг е изобразено логото на Българското  председателство. 
Част от специалните монети ще бъдат включени в пакетите с протоколни подаръци за делегатите, подготвени от Министерството за Българското председателство. 
Елегантни шалове и вратовръзки, специална емисия монети и лимитирана серия пощенски марки с логото на Българското председателство са включени в селекцията от подаръци за делегатите и гостите на събитията от Българското председателство на Съвета на ЕС. Има още торбички с лавандула, мобилно зарядно устройство за телефон и новият накрайник за зарядни устройства, брандирани химикалки, моливи, папки и тефтери. 

Източник:https://eu2018bg.bgНазад