Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Европарламентът се усъмни в плана на Лондон за европейските граждани след Брекзит

2017-11-10 09:51:43

Твърденията на британското правителство, че Лондон и Брюксел са на крачка от сделка за правата на европейските граждани в Обединеното кралство след Брекзит, са несъстоятелни, а предложенията, отправени от Великобритания за правила за оставане в страната са неподходящи. Това обяви Европейският парламент в писмо до преговарящите от европейска и британска страна в навечерието на нов кръг преговори, започващи в четвъртък. 
В документа евродепутатите отбелязват, че диалогът рискува да се превърне в спор за "сметката за развода", вместо да се решат проблемите на 3.2 милиона граждани на останалите 27 страни членки и 900 000 британци, живеещи съответно в Обединеното кралство или в други страни от съюза. 
По-рано тази седмица Лондон отправи ново предложение за механизма, по който европейските граждани във Великобритания ще могат да останат в страната и след напускането, предвидено за март 2019 г. Според Европейския парламент обаче планът не решава важни за тях въпроси като ролята на Европейския съд и възможността интересът на граждани на 27-те страни, живеещи в кралството, да се защитава от европейското право. 
Евродепутатите смятат, че предложенията не отговарят на изискванията за безусловна обработка на молбите на европейски граждани, които искат да останат в Обединеното кралство. Идеята на Лондон предвижда проверка на съдебното минало и цена, "не по-голяма" от тази за издаване на паспорт. Спорни са и въпроси като нуждата от минимален доход, равен с този на британците, за европейските граждани, които искат да доведат съпруга от страна извън Европейския съюз в Обединеното кралство. 
Според главния преговарящ отеЕвропарламента Ги Верхофстад твърдението, че животът на европейските граждани във Великобритания няма да се промени след Брекзит, е "лъжа." Източник от британското правителство казва за "Гардиън", че макар Лондон да уважава парламента, преговорите се водят с Европейската комисия. 
Говорител на "Даунинг стрийт" междувременно каза, че "Великобритания е направила справедливо и сериозно предложение за правата на гражданите" и ще продължи да работи с ЕС. 
Шестият кръг на преговорите ще премине в отсъствието на главните преговарящи от ЕС и Великобритания (Мишел Барние и Дейвид Дейвис), които ще се срещнат в петък, след края на техническите срещи. Според "Гардиън", ако резултатът им не се оцени като достатъчно добър на среща на върха през декември, европейските лидери може да замразят "вътрешния диалог" в преговорите за бъдещите отношения с Лондон. Въпросният диалог беше обявен в средата на октомври като жест към британския премиер Тереза Мей, който настоява (а Брюксел отхвърля идеята) условията за напускането да се договарят едновременно с бъдещите отношения между Великобритания и съюза. .
Източник:www.dnevnik.bgНазад