Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Бюджетът на ЕС: „Хората очакват от нас да осигурим безопасност“

2017-11-10 09:43:16

ЕС ще трябва да изразходва повече за външна дейност, за да гарантира безопасност в Европа, заявява водещият депутат за бюджета Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния). 
Депутатите гласуваха на 25 октомври позицията си за бюджета на ЕС за 2018 г., като призоваха за увеличаване на средствата за стимулиране на икономическия растеж и подобряване на сигурността. Те също така поискаха да премахнат всички съкращения, за които се обявява Съветът. Преди началото на преговорите за постигане на съгласие с държавите-членки разговаряхме с г-н Мурешан, подготвил позицията на Парламента.
 
Във Вашето предложение за бюджета Вие казвате, че службата на ЕС за външна дейност ще има растяща нужда от финансиране в следващите години заради миграцията, кибер атаките и кампаниите за дезинформация. Това ли е новата тенденция в европейския бюджет - че повече пари ще трябва да бъдат изразходвани за външна дейност?
 
Един от приоритетите в моето предложение за следващата година е сигурността и безопасността, защото това е, което гражданите на ЕС очакват от нас.
 
За съжаление, ЕС не може да реши всички проблеми по света, затова трябва да се концентрираме върху нашата политика спрямо непосредствените ни съседи. Русия става все по-активна и много агресивна, тя дезинформира и използва фалшиви новини и пропаганда. Ние трябва да противодействаме на това и да застанем до онези страни на изток като Грузия, Украйна и Молдова, които вървят по европейския път. Ние трябва да им помогнем да изградят институциите си, да се преборят с корупцията, да засилят икономиката си. Само тогава ние ще можем да се изправим пред тази по-агресивна Русия.
 
Същото важи и за страните на юг от ЕС - за Северна Африка, откъдето идват много от мигрантите и бежанците. Там ние трябва да инвестираме в образование, здравеопазване, инфраструктура, земеделие и водоснабдяване. Само тогава хората ще спрат да поемат рискове, за да дойдат в Европа, защото те ще имат перспективи в собствената си страна.
 
Освен това ние трябва да инвестираме европейски средства в Западните Балкани, за да повишим стабилността им и да приближим тези страни към Европа.
 
Смятате ли, че ЕС трябва да играе по-голяма роля на международната сцена в момент, в който изглежда, че САЩ се отдръпват?
 
Определено. И САЩ, и Европа имат интерес от това Америка да бъде активна и отговорна за света. Мисля, че те биха направили грешка, ако се изолират. Това, което трябва да направим, е Европа да засили активността си, ако има повече свободно пространство на световно ниво. Но ние трябва да бъдем наясно, че САЩ се отдръпва и от гледна точка на финансови ангажименти и ние няма да можем да запълним тази празнина. Ще трябва да избираме и според мен ние определено трябва да защитим на първо място непосредствените съседи.
 
Вие искате да премахнете всички съкращения, които поддържа Съветът спрямо предложението на Комисията. Предвид Брекзит не трябва ли да започнем да свикваме с по-малки бюджети?
 
Британците са се ангажирали да участват в настоящата дългогодишна финансова рамка до края на 2020 г. Те трябва да внасят пари и могат да се възползват от нея, докато са членове на ЕС. Но след това ще трябва да вземем решение: дали искаме такъв ЕС, който е здрав, който може да отговори на очакванията на гражданите? Ако това е така, ще трябва да направим нужното ЕС да има солиден бюджет.
 
Можем също така да кажем, че искаме по-малък ЕС с по-малък бюджет, но тогава трябва честно да обясним на хората, че по отношение на сигурността Европа не може да предостави решения. Държавите-членки ще трябва да решат проблемите сами, а аз не съм сигурен, че тези проблеми могат да се решат по-лесно на национално ниво, отколкото на европейско.
 
Ние искаме бюджет, който е ориентиран към бъдещето; който прави възможен един иновативен и силен Европейски съюз, защитаващ гражданите и даващ стабилност. Това е, което поддържа Парламентът. Със съкращенията на Съвета няма да можем да осигурим това, което гражданите на Европа очакват. 
Бюджетът за 2018 г. в числа 
За 2018 г. Комисията предлага бюджет, включващ ангажименти за 161 млрд. евро (ръст от 1,4% спрямо 2017 г.) и плащания на стойност 145 млрд. евро (ръст от 8,1% спрямо 2017 г.) 
Позицията на Съвета е за ангажименти на стойност 158,9 млрд. евро и плащания на стойност 144,4 млрд. евро 
Парламентът иска бюджетът да включва ангажименти за 162,6 млрд. евро и плащания на стойност 146,7 млрд. евро 
Освен годишни бюджети ЕС има и дългосрочен план, наричан дългогодишна финансова рамка. Този план определя максималните суми, които ЕС може да изразходва по пера за период от седем години. Сега действащата рамка изтича в края на 2020 г. 
Източник: Информационно бюро на ЕПНазад