Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Темите тази седмица в ЕП: Бежанци, глифозат, награда „Сахаров“

2017-10-10 10:08:29

Парламентът обръща внимание на презаселването на бежанци, качеството на храните и глифозат. На преден план са и две награди: „Сахаров“ и за европейски граждани. 
Даване на убежище
 
Комисията по граждански свободи гласува в четвъртък по правила за презаселване на бежанци в ЕС. Целта е да се определят общи стандарти за приемането и прехвърлянето на хора, потърсили закрила от държави в ЕС, и да им се осигурят безопасни и легални пътища към Европа.
 
Енергийна ефективност на сградите
 
Сградите в ЕС трябва да повишат своята енергийна ефективност и в дългосрочен план трябва да спрат да разчитат на изкопаеми горива за енергия - това посочват правила, които ще бъдат гласувани в комисията по промишленост в сряда като част от ангажиментите на ЕС относно климата.
 
Глифозат
 
Публично изслушване в сряда, организирано от комисията по земеделие, ще разисква рисковете за здравето от хербицида глифозат. Одобрението за ползването му в ЕС изтича през декември, а според медии служители на производителя „Монсанто“ са се опитвали да въздействат на процедурата по оценка на риска. Съществуват опасения, че веществото може да причинява ракови заболявания.
 
Качеството на храните в Източна Европа
 
Комисията по вътрешен пазар обсъжда в сряда с Европейската комисия прилагането на правилата за храните и защитата на потребителите в ЕС. В центъра на вниманието са случаи, при които храни са продавани под едно и също име и с една и съща опаковка в различни страни от ЕС, но в някои от тях (главно в Източна Европа) качеството на храните е по-ниско.
 
Награда „Сахаров“ за свобода на мисълта
 
Финалистите за награда „Сахаров“ за 2017 г. ще бъдат определени във вторник в гласуване на парламентарните комисии по външни работи и развитие. Наградата се връчва на хора с принос за защитата на правата на човека по света. Прочетете кои са номинираните тази година.
 
Наградата за европейски гражданин
 
В сряда на церемония в Брюксел ще бъдат отличени 49 души и организации от 26 страни от ЕС с наградата за европейски гражданин. Тя се връчва на хора, които работят за по-тясната интеграция и сътрудничество в рамките на ЕС. 
Източник: Информационно бюро на ЕПНазад