Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Депутати искат по-ниски цени на разговорите до други страни в ЕС

2017-10-09 12:51:04

Парламентарна комисия се обяви за намаляване на цените на международните разговори в ЕС и за изграждане на система за предупреждения от властите при инциденти. 
Цените на телефонните разговори намаляват стабилно през последните 20 години и въпреки това остава една категория разговори - международните, които бъркат дълбоко в портфейла. На 2 октомври комисията по промишленост препоръча разговорите по мобилни телефони и фиксирани линии до други страни в ЕС да не са много по-скъпи от националните разговори. Това предложение бе гласувано като част от обновяване на правилата за телекомуникационните мрежи.
 
Цената на минута обаждане до други страни може да достигне 1 евро на минута -  значително повече от това, което бихте платили, ако сте в чужбина и ползвате телефона си (т.нар. роуминг). Миналата година редица депутати поставиха пред Комисията въпроса за неправомерните такси, налагани за трансгранични телефонни обаждания и текстови съобщения в рамките на ЕС.
 
Депутатката Дита Харанзова (АЛДЕ, Чехия) отбеляза: „Краят на роуминга бе голямо постижение, но ние не можем да спрем на средата на пътя. Трябва да поправим абсурдната ситуация, при която е по-евтино да се обадиш, докато си в роуминг, отколкото у дома“.
 
Предупреждения за инциденти
 
Комисията по промишленост иска също така да се изгради комуникационна система, която да действа в обратна посока на телефон 112 и да дава възможност на властите да предупреждават гражданите при природни бедствия, терористични актове или други заплахи.
 
Телефон 112 е общият номер за спешни обаждания на граждани, които имат нужда да се свържат със служби като бърза помощ, пожарната бригада или полицията в която и да е страна от ЕС. 
Част от по-широка реформа
 
Предложенията за международните разговори и за предупрежденията от страна на властите са включени в законодателни текстове за телекомуникационните мрежи. Сред целите на промените в законодателството са стимулирането на инвестициите във висококачествени мрежи и по-ефективното използване на радио честотите.
 
Авторката на доклада на ЕП Пилар дел Кастильо (ЕНП, Испания) заяви: „Новото законодателство трябва да насърчи инвестициите в телекомуникационните мрежи. Ще се изискват 500-600 млрд. евро инвестиции и почти всички те, или поне 90%, трябва да бъдат частни инвестиции.“


Източник: Информационно бюро на ЕПНазад