Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Брекзит: Евродепутатите са притеснени от позицията на Великобритания по „развода с ЕС“

2017-09-07 09:30:55

Бавният ход на преговорите за Брекзит доведе до слаб напредък по няколко важни теми, заяви пред евродепутатите координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад.
 
По време на дебат с комисията по конституционни въпроси в понеделник главният координатор на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) заяви пред членовете на ЕП, че е постигнат ограничен напредък след първите три кръга на преговорите за Брекзит, по-специално по отношение на финансовите ангажименти на Обединеното кралство към ЕС. Той изрази загриженост относно опитите на Обединеното кралство да оспори законодателния проект за напускане на ЕС и изтъкна важността на спазването на вече поети икономически ангажименти.
 
Права на гражданите и Северна Ирландия
 
Г-н Верхофстад също така отбеляза и някои положителни тенденции в областта на защитата на правата на гражданите, например по отношение на здравеопазването, координацията на социалната сигурност и пограничните работници, но подчерта, че предложението на британското правителство да предостави на гражданите на ЕС „статут на уседналост“ не е приемливо, тъй като това би предизвикало огромна административна тежест за много хора. Това предложение означава, наред с други неща, всички граждани на ЕС, законно пребиваващи в Обединеното кралство в продължение на най-малко пет години, да могат поотделно да кандидатстват за престой.
 
Г-н Верхофстад призова също така за по-голяма яснота относно бъдещето на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, подчертавайки абсолютната необходимост да се избегне ограничаването на сегашното открито споразумение. 
Следващи стъпки
 
Очаква се ръководната група на ЕП по въпросите на Брекзит да публикува във вторник, 5 септември, документ, който включва позицията на ЕС относно правата на гражданите сравнена с тази на Обединеното кралство. 
Председателският съвет на Парламента (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи) скоро ще започне изготвянето на резолюция за оценка на състоянието на текущите преговори между правителствени служители от ЕС и Великобритания. Очаква се тази резолюция да бъде гласувана на пленарната сесия на ЕП през октомври в Страсбург.


Източник: Информационно бюро на ЕПНазад