Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Доналд Туск постави под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз

2017-08-04 09:56:33

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че европейското бъдеще на Полша е несигурно, съобщава БТА. Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г. 
"Днес европейското бъдеще на Полша е под въпрос. Разбирам чувствата на поляците, които се притесняват за съдилищата и за бъдещето на страната", заяви Туск, 
Той е бивш полски премиер, като управлява до 2014 г. Вчера той даде показания във Варшава по повод катастрофата през 2010 г., при която загина полският президент Лех Качински. 
Правителство на Туск и центристката партия "Гражданска платформа" управлява в продължение на 8 години. През 2015 г. партията "Право и справедливост", водена от Ярослав Качински, брат близнак на загиналия президент Лех Качински, спечели изборите и се зае да въвежда радикални реформи. Някои поляци смятат съдебната система в страната за корумпирана и подчиняваща се на начина на мислене от комунистическата епоха. Други обаче смятат реформите на "Право и справедливост" за опит за заграбване на властта, който нарушава демократичните норми. 
"Има много въпроси, по които действията на полското правителство изглеждат много противоречиви от гледна точка на целия ЕС", подчерта Туск, като отправи критики и за сечта в Беловежката гора.


Източник: http://www.dnevnik.bgНазад