Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Екатерина Захариева поиска да се посочи срок за приемането на страните от Западните Балкани в ЕС

2017-07-25 10:40:31

Външният министър на България Екатерина Захариева призова да се посочи срок в обозримо бъдеще за приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Изявлението и дойде след разговор днес в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич. Според нея България, като председателстващ ЕС догодина и следващите председатели - Австрия и Румъния трябва да помогнат на страните от Западните Балкани за ясна перспектива за присъединяване. 
"Разбира се, те осъзнават, че няма как да се случи след 1 или 2 години, но сигналът и нашето желание е да има някаква обозрима дата или година за в бъдеще, така че да не се демотивират преди всичко хората в Сърбия и младите да останат тук", каза Захариева, цитирана от агенция "Фокус". Тя уточни, че посланието към Сърбия е било да ускорят реформите в съдебната система, върховенството на правото и човешките права. 
Екатерина Захариева подчерта, че напредъкът по тези теми трябва да бъде осезаем и видим, за да може и българските европейски партньори да повярват в искреното желание за европейска перспектива на Сърбия. 
"Сръбските граждани очакват да разберат дали е реалистично да се присъединят към ЕС относително скоро. Искахме да сме част от ЕС, защото искаме да сме демократично и прозрачно общество", каза от своя стратна президентът Вучич. 
Източник: http://www.dnevnik.bgНазад