Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
НОВИНИ

Парламентът призова Русия да освободи Навални и осъди арестите в Беларус

2017-04-10 11:54:08

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция относно Русия, в която призова руските власти да освободят лидера на опозицията Алексей Навални. Евродепутатите приеха и втора резолюция относно репресиите срещу мирните демонстрации и арестите на правозащитници в Беларус. 
 
Евродепутатите призовават Русия да освободи лидера на опозицията Алексей Навални
 
Евродепутатите осъдиха задържането на лидера на опозицията Алексей Навални заедно със стотици други протестиращи, които бяха арестувани по време на демонстрация на 26 март 2017 г. Протестът се счита за един от най-големите в Русия след демонстрациите против Кремъл през 2011 и 2012 г. Евродепутатите призовават руските власти за незабавно освобождаване и снемане на „политически мотивираните“ присъди срещу Алексей Навални и всички мирни протестиращи. Те припомниха на Русия да спазва основните права на свобода на словото и на мирни събрания.
 
Между 33 000 и 93 000 души участваха в организираните от Сергей Навални антикорупционни протести в над 80 града из цяла Русия. Европейският парламент изрази подкрепата си за инициативата на г-н Навални да се бори срещу корупцията и осъди непрекъснатите усилия на Русия да го накара да замълчи. Евродепутатите призоваха Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и държавите членки да предприемат системни действия срещу всеки опит за пране на пари или незаконно придобиване на имущество в ЕС, както и да изпратят силно общо послание относно ролята на правата на човека в отношенията между ЕС и Русия.
 
Евродепутатите изразиха допълнителни съмнения относно независимостта и безпристрастността на съдебните институции на Руската федерация, като призоваха руските съдебни органи да изпълняват своите задължения без политическа намеса. Те призоваха още руските власти да прекратят всякакви актове на тормоз, включително и на съдебно равнище, срещу журналисти, политически опоненти и защитници на правата на човека, както и да спазват изцяло международните задължения в областта на правата на човека.
 
Парламентът протестира срещу масовите арести в Беларус
 
Парламентът се обяви против репресиите срещу мирните протестиращи в масовите демонстрации на 25 март, Деня на свободата в Беларус, в които взеха участие хиляди граждани. Евродепутатите осъдиха действията на силите за сигурност, които нападнаха и биха протестиращи, арестуваха стотици хора, в това число местни и чуждестранни журналисти, които отразяваха събитията. Демонстрациите бяха насочени срещу приемането на президентския указ за въвеждане на т.нар. данък „социален паразит“, предназначен да санкционира и налага принудителен труд на безработни граждани.
 
Евродепутатите изразиха загриженост относно последните развития и „новата вълна от репресии“ в Беларус, която включва нападения срещу граждански организации и „превантивни“ арести на членове от опозицията преди протестите. Евродепутатите отбелязаха ясната необходимост за по-широк процес на демократизация в страната. Те призовават властите в Беларус да освободят всички задържани по време на демонстрациите, както и да спрат репресиите срещу независимите медии и гражданското общество, за да могат обществените организации да функционират пълноценно.
 
Парламентът припомня още, че през 2016 г. ЕС премахна повечето от ограничителните мерки срещу длъжности лица в Беларус като „жест на добра воля за насърчаване на Беларус да подобри практиките в областта на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона и реда“. Евродепутатите предупреждават, че в случай на невъзможност да се извършат цялостни и безпристрастни разследвания относно всички твърдения, свързани с демонстрациите, ЕС може да наложи нови ограничителни мерки на Беларус.


Източник: Информационно бюро на ЕПНазад