Logo

АНКЕТА

От какъв тип информация за Европейския съюз се нуждаете?
СЪБИТИЯ

Европа Директно Шумен чества Деня на потребителите

2017-03-14 13:27:19

Безплатни информационни материали за правата на потребителите ще раздаде  Европейския информационен център „Европа директно - Шумен”. Това ще стане на 15 март от 10,00 до 16,00 часа, когато се чества Световния ден на потребителите. На ул. „Цар Освободител” № 130, в сградата на Агробизнес център /старите хари/ през целия ден шуменци ще получават брошури, включващи информация за водоснабдяването, какво трябва да знаем при пътуване, право на мобилна връзка, права при полет, договори и права, както и списания „Активни потребители”. Информационните материали са осигурени от Асоциация „Активни потребители”, които са дългогодишни партньори на Европа Директно – Шумен. 
За първи път деня на потребителя е отбелязан на 15 март 1983 г., а 2 години по-късно ООН одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. 
Датата на честване е определена по повод речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Тогава Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда.Назад